Alkohol i treniranje? - Men`s Health

Alkohol i treniranje?

Zaljubljenici u održavanje forme, ali i koju kriglu piva više oduvek su se pitali da li alkohol zaista može „pokvariti“ rezultate vrednog rada u teretani.

Etanol, alkohol koji se može pronaći u ovim pićima, sadrži toksične metaboličke nusprodukte – acetaldehid i acetat. Ove supstance su glavni krivci za osećaj mučnine koji se javlja kao posledica koje čašice više.

VEŽBANjE I ALKOHOL
Često konzumiranje alkohola umnogome utiče i na varenje , jer otežava sposobnost organizma da apsorbuje hranljive materije poput aminokiselina i vitamina B, a uz to narušava sintezu proteina. Štaviše, jedna studija je utvrdila da 2-3 piva dnevno mogu sniziti nivo testosterona.

DIJETA I ALKOHOL
Naučnici napominju i da konzumiranje alkohola može pokvariti krajnji rezultat dobro isplanirane i sprovedene dijete, jer veliki broj alkoholnih pića u svom sastavu ima šećer. Zato stručnjaci ne preporučuju mešanje alkohola s energetskim pićima i sokovima.

Međutim, ukoliko se pije umereno, alkohol neće „trovati“ organizam i doprineti gojenju, već može poboljšati zdravstveno stanje. Tako je odavno utvrđeno da čaša crnog vina može blagotvorno delovati na zdravlje srca, a pivo unapređuje imuni sistem i smanjuje količinu štetnog C-reaktivnog proteina.

Ipak, treba imati na umu da prekomerna upotreba alkoholnih pića  može poništiti rezultate vrednog i napornog vežbanja, zbog čega bi uvek trebalo reći „ne“ nakon druge, treće čaše.

Pročitajte i  Stjuart Tomlinson: 5 načina da izgradite moćno telo s naslovnice
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *