Kako da vežbate sa povredom - Men`s Health

Kako da vežbate sa povredom

Peckanje, manji i dosadni bolovi su sastavni deo svakog sportiste ili predanog rekreativca. Naš savet je prvo da odete kod lekara i ukoliko vam on da zeleno svetlo, a bolovi se nastave, evo šta možete da uradite…

BOLE VAS DONJA LEĐA DOK RADITE MRTVO DIZANJE ILI POTISAK SA RAMENA
Bodibilderi mogu često da osete probleme sa donjim delom leđa ukoliko nisu u stanju da usklade kontrakovanje mišića trupa i dizanja opterećenja. Ukoliko stegnete mišiće trupa, to će povećati intra-abdominalni pritisak, a kao rezultat vaša donja leđa neće biti toliko opterećena.

IMATE TENDINITIS U RAMENIMA I RUKAMA, ŠTA SAD?
Rešenje je raznolikost. Tendinitis se uglavnom dobija kada radite stalno jedne te iste vežbe sa vrlo malo promena. Probajte da zamenite benč press sa propadanjem, i vaša ramena će vas manje boleti. Druga stvar, smanjite opterećenje. Problem takođe može da se pojavi kada radite sa opterećenjem koje je jednostavno preteško za vas. I na kraju, radite suprotne grupe mišića. Ako imate bolove zbog benč presa, vežba koja bi mogla da vam pomogne je sedeće veslanje.

RAME
Boli vas rame, išli ste kod lekara, ali vam je on rekao da je sve u redu, šta sada da radite? Ukoliko doktor smatra da je sa vašim ramenom sve fizički u redu, onda verovatno imat problema sa mobilnošću samog ramena. Uzmite tenisku lopticu i rolajte je preko bolnih mesta. Ono što vam još može pomoći je istezanje, pred svaki trening odvojite makar 15 minuta da zagrejete i istegnete mišiće koji vas bole.

KOLENA
Ukoliko vam se kolena pri ustajanju iz čučnja kreću “unazad”, to je zbog disbalansa mišića kuka. Unutrašnji mišići, ili mišići prepona su obično jaši od spoljašnjih mišića butina kao što su gluteus medius. Ukoliko radite čučnjeve sa omotanom trakom oko kolena, ojačaćete mišiće kuka, ali ćete i poboljšati vašu formu kod čučnja.

Pročitajte i  ULTIMATE STRONGMAN: Samo za one najsnažnije!

KAKO SPREČITI POVREDE
Prvo odmarajte dovoljno. Ukoliko dižete baš velika opterećenja neophodna su mu vam bar dva dana odmora u toku nedelje. Drugo, kao što smo već rekli, na svakom treningu odvojite 15 minuta da radite vežbe za mobilnost. Treće, postavite realne ciljeve i držite ih se. Ukoliko iz nedelje u nedelju forsirate svoje telo, ono će na kraju negde popustiti. I na kraju, računajte na vreme. Ni jedan vaš trening ne bi trebalo da traje duže od 90 minuta.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *