Kratki koraci, brz finiš - Men`s Health

Kratki koraci, brz finiš

Poboljšajte svoje trkačke performanse

OJAČAJTE STOPALA
Trčanje bez obuće vas uči kako da gazite prirodnije, tako da se sila udarca jednako prenosi kroz telo, kaže Fishell. Počnite sa intervalima od jednog minuta džogiranja i hodanja na mekoj travi ili pesku, jednom nedeljno. Postepeno povećavajte broj nedeljnih treninga od po 30 minuta na tri.

STOPALA
Trkačke povrede se pogoršavaju svaki put kada vam peta udari u tlo. „To vas usporava i izaziva stres“, kaže Rick Fishell, trkački trener sa Akademije „Athletes Performance“, Carson, Kalifornija. Kako biste to sprečili, povucite stopalo ka cevanici, čim se odvoji od zemlje, a doskočite na prednji deo stopala.

KUKOVI
Pravilna dužina koraka je kraća nego što mislite. Vaša stopala bi trebalo da dodirnu tlo ispod kukova, kaže Fishell. Sve duže od toga se smatra „dosezanjem“, i proizvodi destruktivnu silu. Kako vaša stopala budu „udarala“ u tlo, snažni gluteusi (mišići zadnjice) će povući noge nazad ispod kukova i bezbedno vas odgurnuti napred.

STOMAČNI MIŠIĆI
Zategnite trbušne mišiće, jer vam oni pomažu da održite dobar stav (isturene grudi, ramena iznad kukova). Ali probajte da to ne činite svesno, jer na taj način odvlačite sebi pažnju, kaže Fishell. Umesto toga, aktivirajte trup izvodeći dinamično zagrevanje pre trčanja (npr. čučnjeve sa skokom).

RAMENA
Povucite ramena nazad, a lopatice na dole, prema zadnjim džepovima. Pomerite ruke dalje od ramena, kako biste uštedeli energiju. Nepravilni zamasi rukama vas mogu izbaciti iz dobrog stava i povećati rizik od povreda.

ŠAKE
Šake treba da budu blago povijene. Ako ih stegnete u pesnicu, podlaktice će biti napete i ometaće pravilan rad ramena. Ne nosite iPod ili bocu sa vodom u ruci, jer to može izazvati rotacije trupa, umesto pravog držanja.

Pročitajte i  THE BEAST: Trening principi skijaške legende Aksela Lunda Svindala

LAKTOVI
Zamahujte laktovima pod uglom od 90° i blizu tela. Ako vam laktovi „beže“ u stranu, smanjićete efikasnost rada ruku, što će se odraziti na celokupnu mehaniku gornjeg dela tela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *