Kladite se na gubitak - Men`s Health

Kladite se na gubitak

Nisam tip koji se kocka, a kladionice me uzbuduju koliko i vest da je Andjelina opet trudna. Medjutim, prošlogodišnja porodicna okupljanja sa sto vrsta jela, tetke koje nutkaju, rodjaci koji krkaju i kamera koja sve to snima, sve me to podstaklo da se opkladim – u to da cu smršati. Da bih izgubio 5 kilograma za 10 nedelja, bio mi je potreban dostojan protivnik. Prelazio sam pogledom preko musavih rodjaka, imali su motivacije obrnuto srazmerno godinama. Od prijatelja nije bilo vajde. To bi znacilo odvajanje od lokalnog kafica i piva – a to ne bi mogla ni Andjelina u najboljim danima – licno. “Mmmm, što je dobro ovo pecenje!”, mrmljala je Jovana. Moja žena. Moj saputnik. Od danas – moj protivnik! “Da se kladimo da mogu da smršam za 10 nedelja bez muke, a ti ne možeš, debela!” Nova definicija milisekunde je trenutak kada me je Jovana pogledala i složila se još uvek punih usta. “Pre cu ja da smršam nego ti da se odrekneš tvog piva i rebaraca sa kolegama!” I tako je pocelo….

Postavili smo nedeljne ciljeve.
Za mene kilogram, za nju pola kilograma, jer muškarci lakše sagorevaju kalorije – imaju više mišicne mase. Merenje svakog ponedeljka. Jedino smo se sporili oko nagrada. Keš je bio primamljiv, ali licne usluge koje inace izbegavamo su prevagnule. Ali, kako je bitka pocela, tako su krenule i sabotaže. U prvoj nedelji Jovana je donela kuci karton novog piva božanstvenog ukusa. Odoleo sam. U drugoj nedelji prestao sam da jedem kokice uz filmove koje je odjednom bez ikakvog nagovaranja kokala, jer sam shvatio da mi dodaju na težini sledeceg jutra. Naravno, bilo je tu i tehnickih poteškoca. Naša poprilicno stara vaga pokvarila se vec u trecoj nedelji, pa smo je zamenili tacnijim digitalnim modelom. Dok nisam shvatio da mi neke namirnice zadržavaju vodu i da sam zbog toga teži, nervirao sam se uz svako njeno “Kako ceš da usisavaš svakog dana i pevaš…”, posle merenja.

Nisam se zadržao samo na istraživanju o zdravoj ishrani.
Da bih pobedio moju upornu suprugu, koja je zacrtala da od mene napravi kucnu pomocnicu, morao sam da radim ozbiljnije. Saznao sam da je opklada koju sam iz zabave postavio jedno od najdelotvornijih motivacionih tehnika za gubljenje težine. Niko ne voli da gubi. Kada se u nešto uloži novac, ego, ponos – vece su šanse da ce ljudi izdržati do kraja. “Neki su posebno zainteresovani da osvoje novac”, kaže wellness trener Lisa Stalin koja vodi 12nedeljni program opklade za gubljenje telesne težine. Oko 25 dolara od 39 koliko svaki ucesnik daje za ucešce stavlja se kao ulog. Pobednik dobija polovinu svote, onaj ko je na drugom mestu zaradjuje 30 odsto, a na trecem 20 odsto. A nije sica u igri! “Pobednik u mojoj najbrojnijoj grupi izgubio je 13 odsto telesne mase i zaradio 200 dolara“, kaže Salinova.

Pročitajte i  Savršen dan za gubitak kilograma

Medjutim da bi bila delotvorna, opkalada mora da bude razumna.
Ako postavite nerealne zahteve, svakako necete uspeti i to ce delovati demotivišuce. Osoba sa kojom se kladi te treba da bude jednako borbena kao i vi, osoba koja vam nece dozvoliti da popustite. A ulog – ulog može da bude novac, a mogu i gestovi. Na ovaj nacin, ako vam je, kao u mom slucaju, partner za opkladu supruga možete da poboljšate brak. Ili prijateljstvo. Lakše je da se kažu negativne strane kroz šalu, nego ozbiljno. Na primer, ako vam ona kaže da cete, ako izgubi te, morati da usisavate svakog dana, znaci da je njoj vaša nezaintereso vanost za kucne poslove smetala i da želi to da prome nite. I eto – to je promena koja ce vam doneti mir i zadovoljstvo. Ili, ako se kladite sa kumom koji traži od vas kao gubitnika da idete s njim na svaku utakmicu, znaci da mu nedostaje druženje sa vama i da treba da mu se posvetite više.

Necete verovati, ali postoje strucnjaci koji se bave temom opklada za mršavljenje.
I ne samo strucnjaci. Na sajtovima stickk.com i fatbet. net možete se opkladiti sa ljudima iz celog sveta! Meutim, onlajn opklade nisu isto što i stvarnost svakodnevno bockanje, prepucavanje, nadmudrivanje koje vas još više podstice da se odreknete masnog, slatkog i svega nezdravog. Važno je i da imate plan šta cete nakon što se opklada završi. Poenta nije u tome da izgubite 5 ili 10 kg, a onda da nabacite duplo za krace vreme. Održa vajte težinu, a ako ne uspevate bez motivacije, onda nasta vite da se kladite. Kladite se sa sobom! Postavite ciljeve, merite se svakog ponedeljka i obecajte sebi dobru nagradu kad uspete.
Jovani je teško palo iskušenje u vidu belgijskih cokolada koje sam (slucajno) dobio na poslu i doneo kuci. Krišom ih je jela nocu, lažuci u sebe i mene. Posle deset nedelja – pobeda jebila moja! Okej, igrao sam prljavo, ali i ona nije bila naivna. Kako god, ja sam izgubio stomak, a i majice za koje sam mislio da su mi kratke i sprema o se da ih bacim, ležerno su pale do mog struka. Nisu više imale prepreku! Izgledao sam bolje i osecao sam se bolje. Jovana je bila divna kao i pre opklade, njoj dijeta nije ni bila potrebna. Bila je to naša mala igra, nacin da “zacinimo” moju ishranu i da se od Homera vrati m u muškarca za kakvog se udala. Ali evo, prošli su i ovi praznici i stomak je opet iskocio, kao da sam balon. Ali, ja se ne kladim se u do bitak, vec u gubitak. A sada se kladim sa sobom. To je opklada koju ne mogu da izgubim!

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *