Podignite šipku i rezultat - Men`s Health

Podignite šipku i rezultat

“U powerliftingu fokus je na tome da se aktivira što je više moguće mišića, a ne samo oni gornjeg dela tela”, kaže trener Majk Robertson iz Indianapolis Fitness and Sports Traininga i bivši pomoćni trener američke reprezentacije u benč presu.

Rezultat?
Veća težina koju možete podići u benču i snažnije ubrzavanje metabolizma. Počnite radeći samo sa šipkom, a kako budete usavršavali formu izvođenja pokreta dodajte tegove.

UVIJTE LEĐA
Verovatno na klupi ležite onako kako ležite na kauču – ravno. “Uvijanjem leđa smanjićete put kojim morate podići tegove”, objašnjava Robertson. Naravno, što je kraći opseg pokreta, moraćete da podignete veću težinu. Kad uvijete donji deo leđa, uprite ramena u klupu i skupite lopatice.

SPUSTITE STOPALA
Snaga potiska ne dolazi samo iz grudi i ruku. Uprite petama u pod kako biste podigli šipku. “Možda će vam to zvučati ludo, ali tako možete znatno povećati težinu koju možete podići”, kaže Robertson.

ZADRŽITE LAKTOVE UZ TELO
Laktove držite uz telo dok izvodite pokret. Tako ćete smanjiti opterećenje ramena i pomoći aktivaciji latisimussa, povećavajući stabilnost i snagu.

PROMENITE PUTANJU
Spuštajte šipku u putanji u obliku slova J, iz položaja tačno iznad grudi do otprilike 5 cm ispod bradavica. U početni položaj se vratite obrnutom putanjom. Pomičući šipku ravno gore i dole – kao što to uglavnom radimo – možda ćete i preći kraći put, ali ćete u spomenutoj zakrivljenoj putanji snažnije aktivirati ramena, a samim tim i povećati svoju snagu i težinu koju možete podići.

 

Pročitajte i  Trening za celo telo: Fitnes program za visoke vežbače
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *