Koliko treba odmarati između vežbi za najbrži rast mišića - Men`s Health

Koliko treba odmarati između vežbi za najbrži rast mišića

Zahvaljujući čudesnom svetu društvenih mreža imate direktan kontakt sa nekim od najvećih imena sveta fitnesa, koja su spremna da sa vama podele korisne savete, mišljenja i znanja kako bi vam pomogli da isklešete svoje telo.

Jedno od takvih imena je moderno čudo krosfitnesa Rajan Fiš. Ovaj čovek je bukvalno zver, isklesan do poslednjeg mišića, a pak, pun korisne mudrosti koju često deli sa pratiocima širom interneta.

Tokom prethodne nedelje Rajan se pozabavio jednim od najčešćih, a opet – najmanje razjašnjenih pitanja koje postavljaju sve novajlije u svetu fitnesa: Koliko treba odmarati između vežbi kako bi se postigao optimalni rast mišića?

“Koji je način da poboljšamo rad mišića i ubrzamo njihov rast? Da li treba menjati dužinu odmora između serija ili se pridržavati jedne tehnike?”, zapitali su Fiša.

Iz svog dugogodišnjeg iskustva, Rajan je shvatio da ne postoji jedna, univerzalna dužina trajanja pauze koja odgovara svima – već da ona zavisi od toga šta je cilj vašeg treninga: snaga, masa ili izdržljivost.

1. Snaga

Da biste postali snažni na najbrži mogući način najbolje je da pravite pauze između 3 i 5 minuta. Toliko je vremena potrebno vašem telu da se oporavi od odrađene vežbe i pripremi mišiće za sledeću – drugim rečima, ako odmarate u tom intervalu podizaćete veće težine i brže postati jaki.

2. Masa

Da biste postali “veliki” brzo, najbolje je da pauze ne budu veće od 2 minuta. Jedna od ključnih fokusnih tačaka tokom podizanja mišićne mase jeste količina anaboličkih hormona koje vaše telo proizvede posle treninga. Kraći periodi odmora izazivaju veću proizvodnju hormona.

3. Izdržljivost

Kako biste podigli nivo izdržljivosti vaših mišića, najbolje je da praite pauze između 45 sekundi i 2 minuta. Trening izdržljivosti čini vaše mišiće što otpornijim na umor. Uzrok umora mišića je nagomilavanje mlečne kiseline, a pomoću kraćih pauza vaše telo će efikasnije da se oslobađa viška kiseline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *