Fitness

  Poboljšajte tehniku trčanja

  0 10.10.2018.

  Koji je najbolji način izvođenja ovog jednostavnog sporta? Nova naučna otkrića nude iznenađujuće strategije za brži sprint, manje povreda, brže sagorevanje sala, kao i jačanje mozga i srca.

   

  NAGNITE SE NAPRED

  Probajte da se nagnete napred za 2 do 3 stepena. Nemojte se naginjati previše napred niti da ostanete uspravni. Ako se nagnete previše napred, sa svakim korakom udarate punom težinom tela o tlo. Aako se ne nagnete, udarate petama.

  Probajte ovo: Kako bi pravilno iskosili vrat i trup, dopustite očima da vas vode. Umesto da gledate dole u tlo, neka vam pogled ostane na horizontu. Nemojte izbaciti bradu.

  Pogledajte i Trčanje i mišićna masa

  CENTRIRAJTE RUKE

  “Prosečan trkač nikad ne razmišlja o rukama, ali one su zapravo ključne. Vaše ruke treba da se kreću napred-nazad, a ne ukoso i ispred tela. Sa svakim korakom ruke treba da dođu do uspravne srednje tačke vašeg trupa, ali nikako preko te linije. Ako pređe tu liniju telo će vam se ljuljati s jedne na drugu stranu”, kaže Alberto Salazar, čuveni atletski trener i bivši šampion na dugim prugama.

  Probajte ovo: Kako biste smanjili pritisak u dlanovima i rukama, trčite sa blago stisnutim šakama- zamislite nda u svakoj ruci držite perecu koju ne smete da zgnječite.

  Saznajte i 10 razloga zašto je noćno trčanje odličan izbor

  STANITE NA SVOD

  “Dočekate li se na petu, najverovatnije ste predaleko zgazili”, dodaje Salazar. Udarate nogama o tlo sa svakim korakom i povećavate rizik od povrede. Kada se dočekate na jastučiće stopala energija vas tera napred. Nedavno istraživanje je potvrdilo Salazarovu teoriju: pokazalo se da trkači koji o podlogu udaraju petama imaju više povreda od onih koji trče na prednjem delu stopala.

  Probajte ovo: Brzo nakon doskoka podignite petu i vizualizujte povlačenje jastučića stopala po tlu.

  Otkrijte i Zašto vas bole zubi tokom trčanja?

  ISKORISTITE RUKE

  Četvrta komponenta uspešnog trčanja je držanje ruku. Ramena treba da budu opuštena i nagnuta napred, a laktovi blago savijeni. Ako stegnete ramena i pustite ih da idu na gore, ruke će vam mlatarati i izgubićete kružno kretanje koje vas tera napred.

  Probajte ovo: Kada se zamarate, vaša ramena se podižu i zatežu. Kad se to dogodi, nakratko spustite ruke i rastresiter ih kako bi vam se opustili mišići.

  *Zapratite Men's Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

  Oceni

  0%

  PERFECT

  0%

  SHAKA

  0%

  THUMBS UP

  0%

  PEACE

  0%

  STOP

  0%

  LOSER

  0%

  Thumbs Down
  Inicijalizacija u toku...

  MH NajFitness