Učestalost treninga: Koliko je potrebno vežbati da bi se pokazali prvi rezultati? - Men`s Health

Učestalost treninga: Koliko je potrebno vežbati da bi se pokazali prvi rezultati?

Bez obzira da li imate previše poslovnih obaveza ili ste previše umorni za trening, pronaći kvalitetno vreme za vežbanje nije ni malo lako. Pravo pitanje glasi- koliko često bi zapravo trebalo da treniramo? Ovi saveti će vam pružiti prave informacije kako da odredite količinu treninga i kako da dostignete svoje fitnes ciljeve.

Prvo bi trebalo da odlučite šta su vaše ambicije: da li želite da ojačate ili imate nameru da skinete višak kilograma. U oba slučaja pružićemo vam konkretne savete.

Izbor treninga: Velike ili male težine?

Ukoliko želite da steknete više snage, verovatno nećete morati da trenirate koliko ste na početku mislili.

Prema istraživanju objavljenom u magazinu Journal of Strength and Conditioning Research, tri treninga nedeljno koje čini kombinacija vežbi snage poput benč presa i čučnjeva sa vežbama eksplozivnosti kao što su skokovi na klupu i bacanje medicinke, povećavaju snagu tela u proseku za 23 procenta u odnosu na standardne treninge.

Ako gledate da povećate mišićnu masu moraćete da trenirate sa većim težinama. Studija koja je predstavljena u specijalizovanom magazinu Sports Medicine otkrila je da je za maksimalne rezultate neophodno da trenirate svaku mišićnu grupu dva puta nedeljno. Međutim, trening u teretani nije dovoljan već je neophodno da poštujete određena nutritivna pravila (izbalansirana ishrana, redovan unos proteina i zdravih ugljenih hidrata uz dodatak suplementacije) za optimalne rezultate.

VEĆE TEŽINE: 6 saveta za sticanje više snage!

Posmatrajući 10 studija, naučnici su uporedili mišićni rast kod vežbača koji su trenirali jednom, dva puta i tri puta nedeljno. Ustanovljeno je da su najbolje rezultate ostvarili oni koji su trenirali dva puta nedeljno u jakom tempu.

Pročitajte i  Vežbe za snažnije grudi!

Ako treninzi sa velikim težinama nisu vaša stvar i pre svega želite da povećate svoje aerobne kapacitete, potrebno je da vežbate na drugačiji način. Prema podacima sa Univerziteta Koloradu iz Denvera, trebaće vam 3 do 5 treninga nedeljno da biste unapredili svoje kardiovaskularne kapacitete. Ako trenirate 5 ili više puta nedeljno, vrlo je važno da vežbate što raznovrsnije, kako bi izbegli moguće povrede. Razmislite da jedan dan trčite a drugi da plivate kako biste minimizirali rizik od takozvanog sindroma trkačke potkolenice.

SNAGA JE MOĆ: Trening princip 500

Na kraju, ako je vaš cilj da smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema uzrokovanih statičnim načinom života, podaci su pokazali da je važnije koliko vremena nedeljno provodite trenirajući od toga koliki broj treninga imate.

Statistike su pokazale da je 150 minuta umerenog treninga ili 75 minuta intenzivnog treninga dovoljno da ostvarite željene rezultate.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *