Sport za celo telo: Tajlandski boks! - Men`s Health

Sport za celo telo: Tajlandski boks!

Tajlandski boks (muay thai) je borilačka veština koja dobija sve veću popularnost širom sveta. Jedan od razloga tome je i činjenica da veliki broj slavnih glumaca i muzičara priznalo da kondiciju održavaju upravo trenirajući ovaj sport.

Treneri ovog sporta savetuju polaznike da prvo akcenat stave na sticanje što boljih borilačkih tehnika a tek zatim nakon nekog vremena da probaju sa sparing partnerima. Ovo su neki od razloga zašto biste i vi trebali da isprobate tajlandski boks.

Mišići za maj taj: 4 vežbe kao osnova tajlandskog boksa

SMANJUJE ANKSIOZNOST

Možda na prvi pogled izgleda da će vam sparingovanje samo uvećati osećaj anksioznosti, međutim sama borba će uticati na neki način relaksirajuće. Pre svega zbog činjenice da tokom sparinga nećete imati previše vremena za razmišljanje jer ćete konstantno reagovati na svaki protivnikov pokret. Taj intenzivni fokus će blagotvorno delovati na eliminisanje svakodnevnog stresa. Ako nas borilački sportove uče nečemu, onda je to lekcija o tome koliko moramo da cenimo sadašnji trenutak.

UNAPREĐUJE BALANS

Sve što od vas zahteva da stojite na jednoj nozi, poput nožnih udaraca u tajlandskom boksu, unapređuje vaš balans. Kada dođete do naprednog nivoa u ovom sportu bićete primorani da konstantno zadajete visoke udarce istom nogom. Ukoliko padnete ne samo da ćete zadobiti modrice, već ćete po pravilima izgubiti bodove kod sudija. Naime, sudije u ovom sportu ocenjuju i gracioznost pokreta, tako da balans ima ključnu ulogu u treningu. Stoga je vrlo važno da pokažete izuzetnu kontrolu tela tokom borbe.

Pogledajte i Kako vežbaju i hrane se monasi Šaolina?

RAZVIJA BROJNE MIŠIĆNE GRUPE

Za razliku od drugih borilačkih disciplina koje akcenat stavljaju na šake i stopala, tajlandski boks inkorporira i rad laktova, podkolenice i kolena. „Krećete se, udarate i branite se iz različitih uglova, tako da su svi vaši mišići i energetski sistem aktivirani“, kaže personalni trener Den Roberts. Udarci nogama rade na vašem jezgru, kukovima i gluteusu, dok udarci rukama jačaju gornje ekstremitete i struk. Naravno s obzirom da je reč o veoma zahtevnom sportu trošićete i priličan broj kalorija.

Pročitajte i  Trčanje je efikasnije sa ovim hranjivim materijama

INTENZIVAN KARDIO TRENING

Kardio trening nije šala. Već pomenuti poznati trener Den Roberts je trenirao ovaj sport na Tajlandu, a pre nego što je i počeo sa učenjem raznih tehnika, morao je da odradi 500 udaraca u džak. Zbog toga tajlandski bokseri ne samo da stiču mišićnu kondiciju već aktiviraju kompletan centralni nervni sistem i kardiovaskularni sistem. Da biste se pripremili za sve zahteve potebno je da redovno trčite, preskačete uže i pripremite svoje telo za stotine udaraca.

Unilateralni trening: 5 načina da transfomišete svoje telo

IZOŠTRAVA REFLEKSE

Nažalost, vi nećete biti jedini koji će zadavati udarce laktom, isto to će pokušavati i vaš protivnik što znači da ćete morati da reagujete veoma brzo. Postoji veliki broj različitih udaraca u tajlandskom boksu i nekoliko načina da se odbranite od jednog pojedinačnog udarca.

Možete se sklanjati od udarca, blokirati ga ili zadavati kontraudarce. Morate da budete brzi u izboru defanzivnog pokreta što će zahtevati refleksne reakcije, a upravo se refleksi popravljaju kada vaš mozak i mišići komuniciraju na efikasniji način. To će se na kraju odraziti da bolje reagujete u svakodnevnim situacijama na brži način, posebno pod pritiskom.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *