Trening i mamurluk - dobra ili loša ideja? - Men`s Health

Trening i mamurluk – dobra ili loša ideja?

Svima nam je poznat osećaj narednog jutra nakon noći kada smo popili više nego što smo trebali. Suva usta, glavobolja, mučnina, samo su neki od simptoma koji prate jutarnji mamurluk.

I dok u narodu postoje brojni prirodni lekovi koji ublažuju te neprijatne efekte, poput kafe, masne hrane, kokosovog mleka, vitamina C itd, neki ljudi veruju da nema boljeg eliksira od kratkog intenzivnog treninga.

Britanski The Independent je u razgovoru sa poznatim ličnim trenerom iz Londona Ijanom Stricom pokušao da pruži odgovor na ovo pitanje koje izaziva dileme.

PRETRENIRANOST: 6 najčešćih simptoma prekomerne fizičke aktivnosti

“Nažalost, staro pravilo o “lečenju” mamurluka dobrom dozom znojenja u praksi se nije pokazalo kao previše zdravo i efikasno. Glavni problem sa mamurlukom je dehidracija, pa odlazak na trening i dodatno znojenje samo dodatno pojačavaju efekat dehidracije”, kaže Stric.

Ne samo to, pored još veće dehidracije na kraju treninga problem leži i u činjenici da vaš balans tokom mamurluka neće biti ni izbliza kao u normalnim okolnostima, pa se samim tim rizik od povreda značajno povećava.

Stručnjaci savetuju da u tim situacijama izađete napolje i prošetate kako bi podstakli bolji protok krvi i tako ubrzali povratak na predhodno stanje i navike.

KRIOTERAPIJA: Prava formula za vrhunski oporavak

KAKO SE REŠITI MAMURLUKA?

Najbolja su prirodna rešenja u vidu jaja. Ne samo da je ova namirnica odličan izbor posle treninga, već je zbog obilja proteina pravi saveznik u borbi protiv mamurluka. Evo i zašto.

Kada unosimo alkohol naš metabolizam proizvodi hemijsko jedinjenje- acetaldehid. To je toksin koji je najodgovorniji za sva ta neprijatna dejstva tokom mamurluka. Na svu sreću, jaja su izuzetno bogata amino kiselinom koja se zove cistein i koju naš organizam pretvara u efikasnog protivnika acetaldehidu u vidu snažnog antioksidanta.

Pročitajte i  Šta (ne)ćete saznati iz filma o Ronaldu?

Pogledajte i Da li vežbanje može da “razbije” mamurluk?

Nauku na stranu, šta to znači u praksi? Jaje srednje veličine sadrži 292 miligrama cisteina, što je verovatno više od prepisanih 4,1 miligrama po kilogramu telesne težine dnevno prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Dakle, za čoveka od 70 kilograma ekvivalent bi bilo 287 miligrama dnevno.

Jaja su prava super hrana, a to dokazuju i podaci da se u njima nalazi i vitamin A, vitamin D, selen, omega-3 masti, čitav kompleks vitamina B, uključujući B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin i folne kiseline. Tu su i minerali: cink, gvožđe i bakar.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *