Nove taktike fitnesa - Men`s Health

Nove taktike fitnesa

Rob Šol ne sudi o vežbama na isti način kao vi i ne zanima ga veličina vašeg bicepsa. Kao trenera, zanimaju ga samo vaše performanse. To računa. “Cilj fitnes treninga je direktan uticaj na sposobnosti,” kaže Šol, diplomac Akademije za obalsku stražu. I upravo to je ono što traže planinske atlete i vojnici kad dođu u njegov Planinski taktički institut u Džeksonu u državi Vajoming. Dolaze tamo da se školuju u funkcionalnom fitnesu koji je naoružanje za opstanak u opasnim profesijama. “Trening bi trebalo da pojača performanse za njihove misije,” kaže Šol. Evo kako da unapredite vežbe da biste dostigli njegove standarde.

ŠIRA SLIKA

Sagledajte šta vam treba da biste ispunili ciljeve

Svako može da spoji kružni trening sklekova, bicepsa i skokova, ali zašto? “Uopšteno sklapanje programa je lenjost,” kaže Šol. Pre svog sledećeg vežbanja obratite pažnju na svaku vežbu u sklopu svog treninga i zapitajte se kako vam ona pomaže da dostignete cilj. Razmislite i o sledećem treningu jer svaka vežba treba da nas vodi ka narednoj.

PROGRAM

Znajte šta vam ne treba

“Potrebe, želje i mišljenja individua nisu za razmatranje,” kaže Šol. Ništa nije bitno osim ako vas čini sposobnijim za zadatke koje imate pred sobom. Na primer, maksimalna snaga nije tako krucijalna kao što mislite. “Previše vremena potrošenog na povećanje snage odvlači vas od rada na izdržljivosti i tehničkim vežbama,” kaže.

 

VEŽBE

Ne komplikujte

Instagram ima brda fensi varijacija vežbi. Ignorišite ih i držite se jednostavnih pokreta, kao što je burbi: Iz stojeće pozicije čučnite i spustite šake na pod, izbacite noge nazad u poziciju za sklek, spustite grudi do poda, podignite ih, vratite stopala među šake i skočite. To je vežba za celo telo sa jednostavnom mehanikom i jasnim ciljem.

Pročitajte i  Kako pravilno da pijete kafu

LOKACIJA

Izađite iz teretane

Vaše telo se priprema za napore u stvarnom svetu, a ne u teretani. Zbog toga Šol preporučuje pokrete kao što je ustajanje sa vrećom s peskom (desno) i penjanje na klupicu pod opterećenjem koje Šol zove “fizikalija” – popnite se na klupicu, siđite dole – ali vredi. “Planinari moraju da nose brda stvari”, kaže.

BUDUĆNOST

Otvorite oči

Koliko je važno slediti trening koji vodi ka vašim ciljevima, “toliko je važno i ne biti zadrt u njemu i ne biti slep za manjkavosti,” kaže Šol. “Sve to igra ulogu u realnim performansama.” Ako postoji pokret ili deo pokreta zbog kog tapkate u mestu, trebalo bi da razmislite o promeni pristupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *