Zdravlje

    Zašto su jaja prava super hrana?

    0 10.01.2018.

    Mnoge namirnice su u prošlosti bile na lošem glasu, a najbolji primer toga su jaja- koja su prema najnovijim istraživanjima jedna od najzdravijih iz te kategorije na planeti.

     

    JAJA I ZDRAVLJE SRCA

    Tradicijonalno, jaja su bila smatrana nezdravim namirnicama zbog velikog sadržaja holesterola. Jedno veće jaje u sebi ima 212 miligrama holesterola, što je velika brojka u poređenju sa drugom hranom. Međutim, određena istraživanja su pokazala da holesterol iz jaja nema preveliki uticaj na nivo holesterola u ljudskom organizmu. Čak šta više, jaja povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i smanjuju nivo lošeg (LDL) holesterola. Takođe je utvrđeno da nema jasnih povezanosti između konzumacije jaja i pojave srčanih tegoba, uključujući i srčani udar kako je nekad bilo mišljenje.

    Pogledajte i Zašto svaki muškarac treba da jede više žumanaca?

    BOGATSTVO ANTIOKSIDANATA

    Jaja su posebno bogata sa dva moćna antioksidanta; luteinom i zeaksantinom. Ova dva pigmenta pozitivno utiču na zdravlje očiju, smanjujući rizik od oboljenja kao što su makularna degeneracija i katarakta. Jedna studija je pokazala da uzimanje u proseku 1,3 jaja dnevno u vremenskom roku od 30 dana povećavaju nivo luteina za 28-50 procenata, odnosno 114-142 procenta zeaksantina u krvi.

    VISOKA NUTRITIVNA MOĆ

    Ova namirnica je izuzetno bogata visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima, mineralima, dobrim mastima i drugim nutrijentima. Jedno veće jaje sadrži 77 kalorija kojeg čine 5 grama masti, 6 grama proteina i svih 9 esencijalnih amino kiselina. Jaja su bogata i gvožđem, fosforom, selenom i vitaminima A, B12, B2 i B5. Takođe su bogata i holinom (113 miligrama u jednom jajetu) koji je vrlo važan nutrijent za zdravlje mozga.

    Entoni Burden otkriva: Kako napraviti savršenu kajganu?

    SAVEZNIK U SKIDANJU TELESNE MASE

    Jaja se nalaze na samom vrhu liste glikemijskog indeksa, što u praksi znači da će nas ova namirnica u dužem vremenskom periodu učiniti sitim. U sebi sadrže i određenu količinu ugljenih hidrata što neće povećati nivo glukoze u krvi. U jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 30 gojaznih koji su bili podeljeni u dve grupe; jedni su za doručak jeli peciva a drugi jaja. Rezultati su pokazali da je grupa koja je konzumirala jaja uzimala manje hrane tokom ručka i u narednih 36 sati. Određene druge statistike su pokazale da redovna konzumacija jaja u vremenu od 8 nedelja uz umerenu fizičku aktivnost smanjuje procenat masti u organizmu za 16 procenata.

    D.R.

    Oceni

    0%

    PERFECT

    0%

    SHAKA

    0%

    THUMBS UP

    0%

    PEACE

    0%

    STOP

    0%

    LOSER

    0%

    Thumbs Down
    Inicijalizacija u toku...

    MH NajZdravlje