Zdravlje

    Moć prirode: Zdravstveni benefiti luka

    0 09.08.2017.

    Luk spada u biljke s izrazito pozitivnim uticajem na zdravlje ljudi. Naime, biljke iz porodice Allium sadrže jedinstvene kombinacije flavonoida koji sadrže sumpor koji potvrđeno pozitivno deluje na zdravlje.

     

    Luk je jako dobar izvor biotina i dobar izvor mangana, vitamina B6, bakra, vitamina C, vlakana, fosfora, kalijuma, folata i vitamina B1. No, osim toga, luk je izuzetno bogat fitonutrijentima koji imaju pozitivne uticaje na kardiovaskularno zdravlje, endokrini sistem, probavu, imunitet i niz drugih elemenata u ljudskom organizmu.

    Pogledajte i Otkrivamo ubedljivo najefikasniji trik za uklanjanje mirisa luka s ruku (VIDEO)

    Među najnovijim studijama ističu se one koje proučavaju molekule oksilipina koje se u organizmu stvaraju od polinezasićenih masnih kiselina. Kako im samo ime kaže, radi se o molekulima masti koje su prošle oksidaciju, i koje imaju značajnu ulogu u održavanju metabolizma.

    Naime, neki oksilipini spadaju u grupu omega-3 oksilipina: oni nastaju od omega-3 masnih kiselina poput alfa linolenske kiseline (ALA) ili eikosapentaenoičke kiseline (EPA) te dokosaheksaenoičke kiseline (DHA). Konzumacija luka potvrđeno povećava nivo omega-3 oksilipina u jetri, a ovo povećanje može pojasniti sposobnost luka da pomaže u regulaciji nivoa  masnoća u krvi kao i nivo holesterola u krvi.

    Otkrijte i 17 moćnih namirnica koje će sačuvati vašu vitku liniju

    Svim trima vrstama luka (belom, žutom i crvenom) pripisuju se antioksidativna i antiupalna delovanja pa se može zaključiti da luk pomaže u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

    Izvor: fitness.com.hr

    Oceni

    0%

    PERFECT

    0%

    SHAKA

    0%

    THUMBS UP

    0%

    PEACE

    0%

    STOP

    0%

    LOSER

    0%

    Thumbs Down
    Inicijalizacija u toku...

    MH NajZdravlje