Ishrana

    Šoljica čistog zadovoljstva: Napravite i vi savršeni espreso!

    0 05.10.2017.

    Postanite i vi majstor za pravljenje jednog od najukusnijih napitaka ikad napravljenih.

     

    Jedna od najpopularnijih i najzabavnijih “uradi sam” knjiga je “Ein Mann ein Buch” Eduarda Augustina. Autor opisuje sve što pravi muškarac treba znati, kao što je na primer, kako napraviti pravi martini koktel kao Džejms Bond ili na koji način vezati kravatu. U jednom poglavlju čak opisuje kako možemo sami spustiti Boing 747 na zemlju u slučaju da, kako smo to bezbroj puta videli u filmovima, piloti jedan za drugim padaju u nesvest.

    Pročitajte i Šta izbor kafe govori o muškarcima?

    Napraviti dobar espreso je nalik kvantnoj fizici, odgovori se vrte oko toga da se to ne može objasniti u tri rečenice, da treba puno vežbe, potrebno je razumeti biljku, kafu, njen put, kako diše i ostalu filozofiju. Sve je to tačno i zavisi o tome koliko se čovek na kraju želi baviti kafom, ali činjenica je da se radi o kuvanju kafe, a ipak ne o kvantnoj fizici. Zato vrijedi pokušati objasniti.

    Verovali ili ne, zaista postoji definicija espressa koju je postavio Instituto Nazionale Espresso Italiano:

    Potrebna količina mlevene kafe: 7 g +/- 0,5 g

    Temperatura vode: 92°C +/- 2°C

    Temperatura napitka u šolji: 67°C +/- 3°C

    Vodeni pritisak: 9 Bar +/- 1 Bar

    Mazagran: Piće francuskih vojnika za letnje dane

    Vreme “kuvanja” 25 sek. +/- 2,5

    Količina masnoće: 2 mg/ml

    Količina kofeina: 100 mg po šalici

    Konačna količina napitka uključujući i kremu: 25 ml +/- 2,5 ml

    Izvor: gentelman.hr

    Oceni

    0%

    PERFECT

    0%

    SHAKA

    0%

    THUMBS UP

    0%

    PEACE

    0%

    STOP

    0%

    LOSER

    0%

    Thumbs Down
    Inicijalizacija u toku...

    MH NajIshrana