Fitness

  Najbolji tip treninga za zdravu i kvalitetnu spermu!

  0 07.01.2017.

  Mislite na vreme na svoje zdravlje i plivače sačuvajte umerenim vežbanjem!

   

  Ukoliko planirate da uskoro osnujete porodicu, verovatno ste već čuli savete lekara da jedete hranljive namirnice, da smanjite unos alkohola i da vodite računa o telesnoj težini kako bi vaša sperma zadržala kvalitet. U poslednje vreme sve češće se može čuti još jedan savet koji glasi- umerena fizička aktivnost.

  Eksperti u ovom polju su u prošlosti imali teorije da treninzi u teretani smanjuju plodnost muškarca, međutim nove studije obaraju te tvrdnje.

  Jedna od njih objavljena u magazinu Reproduction dala nam je dobre dokaze o značaju vežbanja na kvalitet sperme sa naglaskom na to koji tip treninga je najbolji.

  ZDRAVI, BRZI, SNAŽNI: 8 saveta da sačuvate svoje "plivače"

  ISTRAŽIVANJE

  Nemački istraživači su podelili 280 ne previše aktivnih muškaraca u četiri grupe, a zatim su pratili kvalitet njihove sperme u vremenskom periodu od 24 nedelje. Prva grupa njih i dalje nije bila fizički aktivna, dok je druga grupa vežbala između 30 i 45 minuta umerenim intenzitetom na traci za trčanje tri puta nedeljno. Treća grupa ispitanika je trčala na traci za trčanje između 40 i 60 minuta u srednje intenzivnom ritmu tri puta nedeljno, a ostatak muškaraca je u istom broju treninga radio 15-minutne treninge visokog intervala HIIT.

  Do kraja ovog istraživanja kod sve tri grupe muškaraca koji su bili aktivni primećen je pomak u kvalitetu sperme u odnosu na grupu koja je ostala neaktivna. Rezultati su pokazali poboljšanje u pokretljivosti, obliku i koncentraciji spermatozoida, kao i manje oksidativnih oštećenja u DNK strukturi ćelija sperme.

  Pogledajte i Koji su glavni uzroci steriliteta kod muškaraca?

  "Sve ove promene su povezane i sa manjim rizikom od različitih upala", kaže Piter Šlegel podpredsednik Američkog društva za reproduktivnu medicinu. "Vežbanje stvara manje upale i unapređuje kvalitet sperme", dodaje on.

  NAJBOLJI TIP TRENINGA 

  Kada govorimo o specifičnim grupama muškaraca koji treniraju, najzdraviju spermu imaju oni koji praktikuju umereno intenzivne treninge. Oni imaju sveukupno bolje parametre, posebno u poređenju sa onima koji preintenzivno ili uopšte ne treniraju. Postoje određena objašnjenja za to. Intenzivni treninzi povećavaju temperaturu tela, a da bi se zadržao optimalan kvalitet sperme potrebno je da testisi imaju malo manju temperaturu u odnosu na ostatak tela. Uz to, utvrđeno je da umereno vežbanje pomaže kvalitetnijem gubitku kilograma.

  Otkrijte i Ovo je najzabavniji način da povećate plodnost

  Ova otkrića su potvrdila navode da je umerenost, kako u drugim stvarima tako i u treningu, presudna za kvalitet sperme i plodnost muškarca. Svaki snažna kardiovaskularna aktivnost preko 1.5 sata dnevno smanjuje proizvodnju sperme, pa se zato savetuju treninzi ne duži od 60 minuta na dnevnoj bazi.

  D.R.

  *Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men's Health Srbija

  *Zapratite Men's Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/


  Oceni

  0%

  PERFECT

  0%

  SHAKA

  0%

  THUMBS UP

  0%

  PEACE

  0%

  STOP

  0%

  LOSER

  0%

  Thumbs Down
  Inicijalizacija u toku...